Sibiu Jazz Festival 2023

Sept. 22 2023

5:30 pm

Sala Thalia, Sibiu

Fanfara Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu"

Toti membrii prezenti ai fanfarei au fost de acord ca momentele inaltatoare ale orchestrei militare din Sibiu sunt participarile la festivalurile internationale.

Au cantat in Belgia, in Polonia, in Germania si in Danemarca.

„Acolo avem posibilitatea sa aratam, la cel mai inalt nivel, ceea ce stim, atat din punct de vedere artistic, cat si militar, ne autoevaluam.

Apoi este prestigiul de a fi invitati, pentru ca daca nu esti bun, nu ai ce cauta acolo. Am cantat pe un stadion cu 20.000 de oameni care ne-au aplaudat.

Nu putem descrie ce am simtit. Anul trecut am concertat dupa multi ani la filarmonica, alaturi de muzica militara din Liban.

Avem subofiteri care colaboreaza cu filarmonica.

Un alt moment incredibil a fost cel in care am cantat imnurile Romaniei si Israelului, in deschiderea Cupei Davis”, povestesc ei.

Provocarile lor continua: anul acesta vor participa la cea de-a XII-a editie a Festivalului International de la Braila, alaturi de fanfare militare din Franta, Lituania, Turcia şi Grecia.

In spatele momentelor oferite de Muzica Militara din Sibiu este o munca asidua. Sunt opt ore pe zi, din care in sase ore, militarii isi exerseaza repertoriul.

Marea majoritate a instrumentelor sunt de suflat si doar cateva de percutie, iar multe dintre ele sunt specifice doar muzicii militare asa cum sunt basfligornul, eufoniu, fligorn sau tuba.

De asemenea, exista un repertoriu specific muzicii militare abordat doar de aceasta si cantat in cadrul unor ceremonialuri militare.

De exemplu, „Onor la Drapel” se canta in momentul in care drapelul intra in formatie, inainte de ceremonialul religios interpreteaza „Ruga militara”, iar prezentarea muzicii este momentul de apogeu, de glorie; dupa ce au defilat toate trupele este cantat „Onorul muzicii militare”.

De multe ori sufla in instrumentele lor si cate doua ore, in cadrul unei manifestari la temperaturi de la – 5 grade, la + 35 de grade.