Mixtape.
Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet quisque rutrum.

Instagram

Sibiu Jazz Festival/Noutati /Cronică de festival (III): Sibiul este o cetate a jazz-ului datorită acestui festival

Blog

Cronică de festival (III): Sibiul este o cetate a jazz-ului datorită acestui festival

de Ștefan Năftănăilă, jurnalist

Ultima seară de Sibiu Jazz Festival, duminică, ne-a rezervat bucuria și plăcerea imense de a descoperi două trupe de mare calitate: Electrocutango și Conexion Cubana.
Primul concert al serii a aparținut Electrocutango (Norvegia / Suedia), o trupă care știe să îmbine cât se poate de profesionist muzica electronică și tango-ul, pianistul fiind sufletul și compozitorul trupei, după care a urmat un cât se poate de entuziast concert susținut de Conexion Cubana. O parte dintre muzicienii cubanezi au mai fost acum patru ani la Sibiu și au cântat sub numele Soneros de Verdad, de la numele vocalistului de atunci care, între timp, a ales o carieră solo.
Concertele s-au întins iar până aproape de miezul nopții, peste două ore de concert pentru fiecare dintre trupe.
Evident, așa cum ne așteptam la această din urmă seară, sala a fost în picioare. S-a dansat și s-a văzut că dansatorii prezenți în public cunoșteau bine ritmurile latino, foarte multe perechi umplând locul liber dintre spectatori și scenă.
E o bucurie imensă pentru ei, ca artiști, să transmită prin acest „Son cubano” – denumirea generică a muzicii lor – o exuberanță și totodată o măiestrie instrumentală și vocală speciale. Acești continuatori ai Buena Vista Social Club nu ne-au înșelat deloc așteptările.

În ansamblu, această a 49-a ediție a Sibiu Jazz Festival, care o anticipează pe cea jubiliară, a fost cât se poate de luminoasă, de diversă din punct de vedere stilistic. Cu instrumentiști de mare clasă, de talie internațională, ceea ce a dovedit încă o dată că alegerile organizatorilor au fost și în acest an extraordinare.

Apreciez și apetitul publicului pentru jazz – un gen nu atât de popular ca altele. Cu toate acestea, sala a fost plină în fiecare zi. Un public mai numeros ca anul trecut, dar de aceeași calitate înaltă.

Iar acelor iubitori de muzică bună care au descoperit cu această ocazie că le place jazzul le-aș recomanda jazzul de cluburi și formațiile clasice – Big Bandul Radio, de pildă. Cluburile de jazz din București, din Timișoara, din Cluj sau Iași sunt locuri speciale, sunt „celule” ale jazzului care fac să continue tradiția. Categoric, Sibiul este o cetate a jazzului datorită acestui festival fabulos și a concursului de jazz din fiecare toamnă.
E clar că au trecut 100 de ani de când jazzul există; este o muzică pe care nu ai cum să o uiți, să o ignori, dacă ajungi să rezonezi cu ea.

Written By: mariusamza

JAzZ a second

0