Mixtape.
Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet quisque rutrum.

Instagram

Sibiu Jazz Festival/Noutati /Jazz-ul este o casă extrem e primitoare pentru celelalte genuri. Mai ales aici la Sibiu!

Blog

Jazz-ul este o casă extrem e primitoare pentru celelalte genuri. Mai ales aici la Sibiu!

Jazz-ul este o casă extrem e primitoare pentru celelalte genuri. Mai ales aici la Sibiu!

De Ștefan Năftănăilă

Sâmbătă, 18 mai, a fost una dintre cele mai frumoase zile de festival de până acum, începând cu vizita de la Orlat, la Conacul Maria Theresa, unde am fost primiți de gazda Carmen Siminie, într-un cadru extrem de plăcut ochiului și sufletului, cu un ghid al conacului și apoi cu un mic concert de jazz susținut de pianistul Ciprian Oancea.


Primul concert al zilei de sâmbătă, cel de la ora 16:00, a avut o culoare aparte pe harta festivalului, pentru că a fost un concert de blues, blues-ul fiind, într-un fel, fratele mai mare a jazz-ului, un gen muzical adoptat de jazz, la fel ca și alte genuri adoptate precum funky, soul, world music, elemente de rock, jazz-ul fiind „o casă” extrem de primitoare pentru toate celelalte genuri… Mai ales aici la Sibiu.

Revenind la Adi Bărar Band / ABB (Adi fiind chitaristul, liderul și fondatorul trupei Cargo), una dintre plăcerile artistului, unul dintre visurile lui din adolescență. A fost o oră de blues de bună calitate și am rămas surprins la finalul concertului am constatat că este sala plină. Asta spune multe despre calitatea artiștilor, dar și despre publicul festivalului.

La ora 7 a început cu adevărat seara de jazz, cu un trio pian – tobe – bass, israelienii de la Shalosh (în traducere „Trei”). Am avut parte de unul dintre cele mai frumoase concerte ale zilei de ieri – toți trei sunt niște muzicieni desăvârșiți, creează, improvizează, comunică extrem de bine între ei și acesta a fost motivul pentru care i-am apreciat atât de mult, dar și pentru fapul că au știut să reprezinte jazz-ul prin toată fuziunea asceasta dintre muzica clasică, rock, funky, world music – mă refer la influențele tradiționale din Orientul apropiat dar și din zona africană. În concluzie, am avut de-a face cu niște muzicieni extraordinari.


Ieri, cortul mare din Piața Mare a fost plin în permanență, o audiență numeroasă și extrem de pasionată. I-am întrebat, între concerte, cine a fost de la primul concert, de la ora 16:00 până la ultimul –  și erau 30 de persoane care au stat în permanență acolo. Și i-am mai întrebat și cine a fost spectator de festival de la prima ediție și până acum. S-au ridicat trei spectatori în picioare, au fost aplaudați și a fost o bucurie pentru mine să văd niște oameni atât de pasionați de muzică, care au cunoscut „fenomenul” Sibiu Jazz Festival de la început.


De la ora 21 a intrat în scenă Cristian Soleanu cvintet – iarăși o formulă de muzicieni, unu și unu. A fost o plăcere să îi ascult.


Seara s-a încheiat cu un concert susținut tot de un alt cvintet, Jazzodrom, format din muzicieni austrieci din Linz. Și-au prezentat materialul, ultimul album „Another World”, în care au produs o schimbare stilistică, în sensul că s-au adâncit mai mult în combinația dintre soul și jazz, un soul-jazz de cea mai bună calitate.

Cu părere de rău, chiar a trebuit să întrerupem concertul pe la 23:45, pentru că în Sibiu spectacolele în aer liber țin până la ora 23:00, iar noi chiar am împins limitele cu un sfert de oră înainte de miezul nopții. Astea sunt regulile și oricum am fost la limită. Publicul a înțeles și cum bis-urile fuseseră deja consumate, cred că nimeni nu a plecat nemulțumit.


Azi avem două trupe pe care le aștept cu mare plăcere: Electrocutango, o formație extrem de apreciată, care are un lider ce a primit o distincție foarte importantă din partea Academiei de Tango din Argentina. E un cunoscător, iar combinația dintre electro și tango mi se pare magică. După, vor performa Conexion Cubana, o bucurie pentru public, o descătușare de energie. Eu aștept cu sufletul Electocutango, dar sigur ne vom dezlănțui și pe muzica urmașilor Buena Vista Social Club.

Astfel, această a 49-a ediție încheie „sus” de tot, cu două alegeri fabuloase ale organizatorilor. Sunt în continuare onorat că fac parte din această manifestare culturală.

Written By: mariusamza